Mailgroep - [Bijbels Geïnspireerd]

Geloof en Liefde brengen Vrede.

Bijbels Geïnspireerd

Bezoek onze mailgroep.

Naar Begin-pagina (Home)

Tekst van groepsgebed deze week.

Foto-boodschappen

Overzicht van alle geplaatste gebeden

Middagdiensten

Extra publicaties

Contacteer ons

Handleidingen voor PC en Mailgroep

Regels en afspraken voor onze mailgroep

! Hulpverlening, vrijwilligerswerk, en verbroedering !

Beveilig uw PC tegen Hackers en virussen.

Relaties - conflicten - zelfbeeld.

Vriend(inn)en,


Omdat zowel in gesprekken, als in levenservaringen heel vaak relatie en het succes van een relatie besproken wordt, had ik graag onderstaande tekst gedeeld.

( Onderstaande tekst werd ingezonden door vrienden die in een bepaald gesprek overeenkomst zagen tussen ons gesprek en de stof die ze in die tekst gelezen hadden.)


Het is een tekst die met name naar het zelfbeeld een studie tracht te geven om zowel onze innerlijke conflicten als relationele conflicten op te lossen. Een mens vraagt zich veel vaker af wat hem wordt aangedaan, dan zich af te vragen wat hij/zij zich zelf of anderen aandoet.

Innerlijke vrede begint met een goed zelfbeeld en uiterlijke vrede begint daar waar mensen bereid zijn elkaar te willen begrijpen.


Er is in onze ervaringen en relaties die we met mensen aangaan geen enkele ervaring die zonder reden bestaat, of die niet iets specifiek over het "zelf" te tonen heeft.


Genegen groetjes,

leeuwke.


Kernkwaliteiten


Bron :

Het Kernkwaliteiten model is ontwikkeld door Drs. D. Offman in zijn boek Bezieling en Kwaliteit in organisaties.


Kernkwaliteit

Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren. De kernkwaliteit kleurt de mens. Een kernkwaliteit is te herkennen aan iemands bijzondere kwaliteit waarover hijzelf zegt: 'Dat kan toch iedereen. Het onderscheid tussen kwaliteiten en vaardigheden is dat kwaliteiten van binnenuit komen en vaardigheden van buitenaf aangeleerd zijn. Vaardigheden zijn dus aan te leren, kwaliteiten kun je ontwikkelen. Hoe duidelijker het beeld dat we van onze kernkwaliteiten hebben, des te bewuster kunnen we die laten dóórstralen in het werk.


Kernkwaliteit en valkuil

De schaduwkant van de kernkwaliteit wordt ook wel vervorming genoemd. Die vervorming is wat een kernkwaliteit wordt als het te ver doorschiet. Zo kan een kernkwaliteit 'behulpzaamheid' doorschieten in 'bemoeizucht'. Dan wordt de kracht van iemand zijn zwakte of te wel 'te veel van het goede'. De valkuil is datgene wat de betreffende persoon regelmatig als 'label' opgeplakt krijgt, waarvan iemand van anderen te horen krijgt in de zin van 'wees niet zo .....'


Als je achter de vervormingen de kernkwaliteiten leert zien, wordt het mogelijk 'door vervelend gedrag heen te kijken'. Het is belangrijk mensen met hun vervormingen te confronteren vanuit een positieve houding tegenover de persoon als geheel. De confrontatie is alleen zinvol als die zich richt op het gedrag. Iemand is als persoon nooit drammerig, gemakzuchtig of klef. Door de persoon en gedrag los van elkaar te zien, laat de kernkwaliteit achter iemands negatieve gedrag zich makkelijker vinden. Als bij degene die confronteert niet de wens aanwezig is de kernkwaliteiten van de ander te leren kennen of te bevestigen, dan zal de confrontatie doorgaans weinig effectief zijn en averechts werken, omdat de confrontatie dan tegen de relatie gericht is en niet voor de relatie is.


Kernkwaliteit en uitdaging

De uitdaging is de positief tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil. De kernkwaliteit en de uitdaging zijn elkaars aanvullende kwaliteiten. Waar het om gaat is de balans te vinden tussen daadkracht en geduld. Balans aanbrengen betekent in termen van

'en - en ' niet 'of - of'. De kunst is om zowel daadkrachtig als geduldig te zijn.


Kernkwaliteit en allergie

Uit iemands kernkwaliteit is vaak af te leiden waar de potentiële conflicten met zijn omgeving te verwachten zijn. Die hebben dan vaak te maken met zijn uitdaging. De doorsnee-mens blijkt allergisch te zijn voor een teveel van zijn uitdaging, vooral als hij die in een ander verpersoonlijkt ziet. Hoe meer men in een ander met zijn eigen allergie geconfronteerd wordt, des te groter is de kans dat men in zijn valkuil terechtkomt. De persoon met de 'daadkracht' loopt dan het risico nog harder te gaan drammen, terwijl hij de ander verwijt passief te zijn. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan, waar zonder hulp van een derde moeilijk uit te komen is. Beide personen lopen het risico op elkaar in te haken en in een uitzichtloos conflict terecht te komen. Met andere woorden, als men zijn allergie in een ander tegenkomt, ligt de valkuil op de loer. Dus wat iemand het meest kwetsbaar maakt is niet zijn valkuil, maar zijn allergie, want het is vooral de allergie die iemand in zijn valkuil drijft. Minachting is kenmerkend voor situaties waarin men geconfronteerd wordt met zijn allergie.


Minachting hebben voor iemand maakt je zelf dan ook kwetsbaar omdat je voor je het weet in je valkuil schiet en niet meer effectief bent. Waar men allergisch voor is bij een ander, is waarschijnlijk te veel van iets goeds dat men zelf juist het meeste nodig heeft. Dus iemand kan het meest over zichzelf leren van diegenen waar hij het moeilijkst mee om kan gaan.

Wanneer 'soortgenoten', individuen met dezelfde kernkwaliteit, elkaar tegenkomen gebeurt er iets anders. Wat de soortgenoten betreft, het is voorstelbaar dat twee vastberaden types het niet zonder meer gemakkelijk hebben met elkaar. Het risico is aanwezig dat het uitdraait op een strijd tussen twee stijfkoppen waarbij de aanhouder wint. Hoe moeilijk het vaak ook is met een soortgenoot om te gaan, de betrokkenen hebben doorgaans wel respect voor elkaar.


Werken met kernkwaliteiten

Voor alle gebieden waarop je kwaliteiten toe kunt passen is het van belang zelfkennis te hebben. Als hulpmiddel hiervoor kun je jezelf de volgende vragen stellen en zo een kernkwadrant maken.


1. kernkwaliteit: Welke eigenschap behoort bij het wezen van jouw persoon

Of: ga naar een belangrijke gebeurtenis in je leven (scheiding, sterfgeval) en bedenk welke kwaliteiten je toen hebt ingezet. Dat is je latente kwaliteit.

2. valkuil: welk verwijt krijg je nogal eens te horen in de zin van: 'wees niet zo .....'

Bedenk een negatieve eigenschap van jezelf en formuleer de positieve kant ervan. Het gaat erom dat je herkent welke kwaliteit je hebt omgevormd tot iets negatiefs. Klaag je b_v. veel dan hout dat eigenlijk in dat je kritisch bent. Overbezorgd zijn betekent in positieve zin aandacht hebben voor een ander.

3. uitdaging: Wat bewonder je in anderen? Dat is vaak latent in jou aanwezig.

4. allergie: voor welk gedrag ben je allergisch?


De dubbelkwadranten

Kernkwadranten lenen zich bij uitstek voor een stukje zelfonderzoek, allergie voor ander is goed bruikbaar.. Stel je ergert je mateloos aan iemand die je te rommelig vindt. Je herkent daarin je eigen allergische reactie en besluit eerst te onderzoeken wat dit over jezelf zegt. Uitgaande van deze allergie maak je een kernkwadrant van jezelf.


DE ANDER


Als je je hierin duidelijk herkent en tot de conclusie komt dat je irritatie op zijn minst evenveel over jezelf zegt als over de ander, zou die bewustwording ertoe kunnen leiden dat je je minder gaat ergeren aan die ander. Je gebruikt het voorval op deze manier om jezelf beter te leren kennen.


Het kan echter ook zijn dat je tot de conclusie komt dat het weliswaar iets over jezelf zegt, maar je tevens die ander in en tweegesprek wilt aanspreken over diens bijdrage aan de gespannen verhouding.

In dat geval maak je een tweede kernkwadrant waarbij je ervan uitgaat dat het gedrag waarop je de ander wil aanspreken over diens bijdrage aan de gespannen verhouding.

In dat geval maak je een tweede kernkwadrant waarbij je er van uitgaat dat het gedrag waarop hij de ander wil aanspreken diens valkuil is.


Dit kwadrant kan natuurlijk het spiegelbeeld van je eigen kernkwadrant zijn.

Dan zou je eigen uitdaging de kernkwaliteit van de ander zijn en vice versa.

Dat hoeft echter niet per se het geval te zijn, omdat uit één kwaliteit immers meerder kwadranten gemaakt kunnen worden.

Die vertonen dan onderling vooral nuanceverschillen, maar dat doet niets af aan hun waarde of relevantie. Wanneer beide kwadranten worden gecombineerd, dan ontstaat een zogenoemd dubbelkwadrant.


Dit dubbelkwadrant beschrijft de interactie tussen twee individuen op basis van hun valkuilen en allergieën. Wanneer je uit het hiervoor beschreven voorbeeld het contact met jezelf verliest, loop je een redelijk risico tijdens het gesprek in je valkuil te stappen en star te worden.

Dit wordt door de ander geïnterpreteerd als rigiditeit (zijn allergie) waardoor hij op zijn beurt doorschiet in een rommelig zijn.

Jij ziet de ander dan weer volop in je allergie staan, doet er nog een schepje bovenop in starheid en het 'gesprek' escaleert.


Ook hier geldt: verander de wereld begin bij jezelf

Je helpt jezelf het meest als je bij jezelf standvastigheid en flexibiliteit bij elkaar weet te brengen.


Kernkwaliteiten bij Stress

In een kernkwadrant wordt ook zichtbaar hoe een persoon geneigd is op stress of onder druk te reageren. In eerste instantie zal de druk of spanning ertoe leiden dat hij vaker teveel van het goede naar buiten zal brengen, met andere woorden in zijn valkuil zal schieten. Wordt de druk nog groter, dan zal hij in extreme gevallen de neiging hebben (plotseling) in zijn allergie te schieten en deze uit te gaan leven.


Dat zijn van die momenten waarop de omgeving iemand niet meer herkent. Het gedrag dat hij of zij dan vertoont is voor de omgeving zo ongewoon dat er onbegrip ontstaat.

Iemand die `normaal` gesproken juist heel moedig is, een grote besluitvaardigheid heeft en door de omgeving als energiek ervaren wordt zal in eerste instantie iets te moedig worden en zich vervolgens onder hoge stress aarzelend en besluiteloos gaan gedragen. Wanneer dit soort verschijnselen zich gaan voordoen is het tijd voor een `time out`, anders ligt een crisis in het verschiet


Tip

Bij het maken van een kernkwadrant gebeurt het wel eens dat men er niet uitkomt, dat er iets kroms ontstaat dat logisch niet klopt. Meestal is dat het gevolg van een denkfout die mensen begaan wanneer ze in plaats van de naam voor de valkuil, het effect van de valkuil beschrijven. Toewijding wordt dan zoiets als egoïsme. omdat ze zien dat iemand die te toegewijd is (=fanatiek) wel eens de neiging heeft zich af te sluiten en alleen aan zichzelf te denken. Egoïsme is daarmee geen valkuil, maar het effect van de valkuil.


De uitdaging wordt dan benoemd als hulpvaardigheid en de allergie lukt dan niet meer of wordt zoiets als 'opoffering', hetgeen niet meer .klopt als allergie bij toewijding, want toegewijde mensen kunnen zich soms juist heel goed opofferen.


Kortom, het klopt niet meer. Zo'n kwadrant zou je een torsiekwadrant kunnen noemen. , omdat er iets kroms of. verdraaids in zit. Voor sommigen is het onderscheid tussen het woord voor te veel van iets' en 'het effect daarvan' moeilijk te maken en dan krijgen ze het kwadrant niet rond.

"Waar ik een beetje meer moet organiseren, mag hij wel wat flexibeler zijn""


Kernkwadranten geven inzicht, probeer het uit.

De beschrijving van de kernkwadranten in dit artikel is ontleend aan het boek Bezieling en kwaliteit in organisaties van David D. Offman, en bewerkt door Ada Krale en Gilles Tak.


Kernkwaliteiten en hun doel

voor alle gebieden waarop je kwaliteiten toe kunt passen is het behulpzaam en voor jezelf van belang enige zelfkennis te hebben of te ontwikkelen.


Bron :

Het Kernkwaliteiten model is ontwikkeld door Drs. D. Offman in zijn boek Bezieling en Kwaliteit in organisaties